Bra tips när du ska flyttstäda

Den dagen du ska flytta från den bostad du bott i måste den städas ordentligt. Du kan antingen välja att göra det själv eller betala en städfirma som gör jobbet. Det viktigaste är att det blir omsorgsfullt städat efter de mallar som finns, och att hyresvärden eller den som ska flytta in godkänner städningen. Om inte kan du få göra om det som inte är ordentligt gjort.

Planera flyttstädningen

Eftersom det tar mycket längre tid att göra en flyttstäd än du tror är det bra att planera den och göra lite i taget. Om det är något rum du inte behöver använda kan du packa ner det som finns där och placera i ett annat rum, och städa det rummet ordentligt. Torka av lister med mera, men vänta med dammsugning och golvtorkning tills hela bostaden är tom, damm samlas fort. Du behöver massor med trasor, gummihandskar, dammsugare, saker för golvtvätt, toalettborste, bra rengöringsmedel som verkligen gör rent ordentligt. När du ska tvätta fönstren behöver du en fönsterskrapa och putsmedel som är anpassat för fönster. Du kan gärna använda dig av gamla husmorstips och använda miljövänliga medel som till exempel ättika, bikarbonat, bakpulver och såpa.

Detta ska städas

Det är många moment som ska städas och du bör börja där det är renast och lättast att städa och ta de rum som tar längst tid sist. Fönstren kan vara bra att börja med eftersom det brukar finnas mycket smuts emellan dem och smutsigt vatten från själva fönstren rinner ner på fönsterbrädorna. De ska putsat både in- och utvändigt och emellan glasen. Har du persienner ska dessa också torkas rena.

Vardagsrum och sovrum

All fast inredning ska torkas av, finns det skåp och hyllor ska dessa också torkas. Taket kan du damma av med en dammvippa eller dammsuga, väggar likaså. Elementen ska torkas av och när allt det är färdigt är det dags att dammsuga och våttorka golven.

Badrumgöra flyttstäd direkt

Badrummet är riktigt viktigt att städa ordentligt. Väggarna eller kaklet ska rengöras, dusch eller badkar ska skuras, likaså handfatet, badrumsskåpet och toaletten måste göras rent både inuti och utanpå. Golvbrunnen ska vara rengjord, så även alla vattenledningar, och till sist ska golvet dammsugas och våttorkas.

Köket

Precis som badrum är köket en plats där mycket smuts samlas, därför är det extra viktigt att städa det noggrant. Kyl och frys ska frostas av och torkas ordentligt, både in- och utvändigt. De ska även dras ut för att du ska kunna torka bakom dem. Stäng inte dörrarna när du städat, då kan dålig lukt uppkomma. Väggar och kakel ska torkas av, köksskåpen och alla lådor likaså. Spisen ska rengöras både in-och utvändigt. Plåtarna och galler ska vara rena, köksfläkten och dess filter får du inte glömma. Diskmaskinen och om det finns en mikro som tillhör bostaden ska de också rengöras. Till sist är det golven som ska dammsugas och våttorkas.