Vilken tandkräm är bra för tandhälsan?

Du ska borsta tänderna minst 2 gånger om dagen. Dessutom är det bra om du har fasta måltider som du håller och inte går och småäter hela tiden. Småätande kommer nämligen göra att det blir kontinuerliga frätangrepp på dina tänder och saliven som vanligtvis spolar bort alla bakterier har inte tid att arbeta. Du kan tugga sockerfritt tuggummi efter maten för att salivera mer och därmed hjälpa munnen att rena sig själv. Det viktigaste är dock att du borstar tänderna som sagt. Det viktigaste när det kommer till att välja tandkräm och tandborste är att tandborsten passar din mun. Den ska vara tillräckligt stor för att enkelt rengöra munnen på ett smidigt sätt men tillräckligt liten för att komma åt överallt. Om du har glesa tänder kan du investera i en mellanrumsborste som hjälper till att komma åt överallt där tandtråd inte har så lätt att rengöra. En mellanrumsborste är som en liten tandborste för vita tänder. När det gäller tandkrämen är det viktigaste att den innehåller fluor. 

Varför är fluor bra? 

Fluor är bra för din mun för att det är ett ämne som stärker dina tänder. Fluor har kapacitet att tränga in i tandytan och speciellt där det finns antydan till hål. Där det finns lite mer bakterier som har ansamlat sig kommer tandkrämen fastna och fluoret göra mest verkan. Det finns olika mycket fluor i olika tandkrämer men se till att du köper en tandkräm som har minst 1000 ppm. Ppm står för parts per million och är helt enkelt en måttenhet för att kunna visa hur mycket det finns av något i en viss produkt. Vet du att du har hög risk för att drabbas av karies så kan det vara en god idé att köpa en tandkräm med extra högt fluorinnehåll. Det finns på apoteket och i vissa butiker. Vem som drabbas av karies är till viss del ärftligt och därför kanske du kan känna på dig att du har nära till karies om dina föräldrar har haft problem med det. 

För att maximera tandkrämens verkan 

Som vuxen ska du ha mellan en och två centimeter tandkräm på din tandborste. Det är lagom för de allra flesta. När du har borstat klart dina tänder så är det en bra idé att ta lite lite vatten i munnen medan du har tandkrämen kvar där inne. Så gurglar du och silar tandkrämen som har blandats med vatten mellan tänderna. Det är bra dels för att få munnen ren men även för att du ska få tandkräm med fluor spritt över hela munnen. Kanske framförallt mellan tänderna där det annars är svårt att borsta.